سفر می‌کنیم- یونان – مرغ یونانی – نسخه‌ی خودمانی

به گمان من، مرغ یونانی یکی از خوش‌مزه‌ترین و خوش‌عطرترین و آسان‌ترین غذاهایی‌ست که می‌شود با گوشت مرغ تهیه کرد. البته این گمانه‌زنی بر اساس غذاهایی‌ست که بنده تاکنون خورده‌ام. حتماً خیلی‌ها خیلی چیزها خورده‌اند که ما نخورده‌ایم و مرغ یونانی ما پیش پایش لنگ می‌اندازد. شما فقط مرغ ما را به تصور بیاورید که دارد لنگ‌‌ به ضم لام‌ش را جلوی پای مرغ‌های غریبه پهن می‌کند. به‌به!
عرض شود که باز هم به تعبیر این جانب، ترکیب روغن زیتون و سیر و آویشن، سیب‌زمینی و اکلیل کوهی چنان دل‌پذیر و عطرآگین است که اگر یک بار این غذا را بپزید مشتری دائم آن خواهید شد.
قبول ندارید؟ حاضرم با تک‌تک شما شرط ببندم. سر چی؟ برنده تعیین می‌کند. آخه نه که ما اصفانی‌یم می‌باد حواس‌مون باشه‌د یه وخ گرون پامون درنیاد.


گردآوری بفرمایید:
چهار عدد ران یا سینه‌ی مرغ
یک کیلو سیب‌زمینی
دو عدد پیاز متوسط
سه تا پنج حبه‌ی سیر
سی‌صد تا پانصد گرم لوبیا سبز
یک بسته صد گرمی پنیر فتا یا گوسفندی یا یونانی یا ترکی یا مسلمانی یا هر چه که شکل این پنیر سفیدهای خودمانی‌ست.
پنج قاشق غذاخوری روغن زیتون
ادویه شامل پودر فلفل قرمز شیرین (پاپریکا) ، نمک، فلفل
سبزی‌جات معطر شامل اکلیل کوهی و آویشن
یک عدد لیموترش بزرگ


پخش‌وپلا بفرمایید:
اول سیب‌زمینی‌ها را بشویید و به اندازه‌ی دلخواه که ترجیحاً دل‌تان خیلی هم نخواهد قطعات بزرگ باشند، خرد کنید. اگر دقت بفرمایید، می‌بینید که من از سیب‌زمینی‌های بسیار ریزی که معمولاً همه عارشان می‌آید بخرند، خریده‌ام. با توجه به این که سیب‌زمینی‌ها ارگانیک هستند می‌شود آن‌ها را با پوست خورد. برای همین من پوست‌شان را با دقت و وسواس ساییده‌ام . شما هم اگر چنین امکانی دارید، از امتحان مزه‌ی سیب زمینی با پوست تنوری شده غافل نشوید. از ما گفتن بود.
حالا پیازها را هم بشویید، پوست بکنید و حلقه‌حلقه و خیلی نازک ببرید. پیاز و سیب‌زمینی‌ها را با هم در یک کاسه‌ی بزرگ بریزید. سیرها را یا با سیرخردکن یا با چاقوی تیز حسابی ریز کنید، سبزی‌جات معطرتان اگر تازه هستند، بشویید و خردشان کنید،‌اگر نه که همین طور خشک به سیر و پیاز و سیب زمینی بیافزایید. بعد روی تمام این‌ها پنج قاشق روغن زیتون را بریزید و بگذارید یک ساعت بماند.
حالا تشریف ببرید پای کامپیوتر و یک کامنت برای من بگذارید یا عکس این غذاهای رنگ و وارنگ که درست کرده‌اید را بفرستید. بارک الله.
الان دیگر وقت‌ش شده است که برگردید توی آش‌پز‌خانه. می‌دانم یک ساعت نشده، اما کار داریم. به دو طرف تکه‌های مرغ‌تان نمک، فلفل و پودر فلفل قرمز شیرین بزنید، بعد یک ظرف مخصوص فر انتخاب وکمی‌کف‌ش را چرب کنید و مرغ‌ها را در آن بچینید. اگر ظرفی که انتخاب می‌کنید حسابی بزرگ و جادار باشد بهتر است. سیب‌زمینی و لوبیا هم بعد به مرغ‌ها اضافه می‌شود.
حالا مرغ‌ها را بگذارید به مدت سی دقیقه در دمای دویست درجه‌ی سانتی‌گراد عشق و حال کنند.
اگر یکی دوبار سر به مرغ‌ها بزنید و این رو و آن روی‌شان کنید بد نیست، فقط سر جدتان دست و بال‌تان را نسوزانید که من آن دنیا مکافات نکشم.
بعد از نیم ساعت، در فر را باز کنید، ظرف‌تان را بیرون بیاورید و سیب‌زمینی ها را در اطراف و روی مرغ‌های تنوری شده بریزید. دوباره نیم ساعت دیگر با درجه‌حرارت صد و هشتاد درجه ظرف محتوی مرغ و سیب‌زمینی در فر بماند.
شما هم بروید یک هوایی بخورید، به کار و زندگی و درس و مشق و روز و روزگارتان برسید.
خوب،‌حالا موقع رسیدن به وضعیت لوبیاهاست. لوبیاها را بشویید و سر و دٌم‌شان را بگیرید. خردشان نکنید لطفاً. حالا پنیر فتا را با دست تکه‌تکه کنید. ظرف‌تان را از فر دربیارید و لوبیاها و پنیر را روی بقیه‌ی محتویات بریزید.
دوباره دویست درجه‌ی سانتی‌گراد اما این بار فقط باید ده دقیقه صبر کنید.
سر وقت ظرف را از فر در بیاورید. یک لیموترش بزرگ را بشویید و از وسط نصف کنید. آب لیموترش را روی خوراک مرغ داغ بریزید.
همین. نوش جان.

پی‌نوشت:
لوبیا‌سبز از آن سبزی‌های بی‌عاری‌ست که کمتر کار سازنده‌ای می‌شود با آن کرد. یکی از خواص این غذا همین است که لوبیاسبز بی‌هنر را تبدیل به یک پدیده‌ی خوش‌مزه‌ می‌کند. راستی اگر فر دم دست‌تان نیست، همین کار را می‌توانید با مایکرو فر هم انجام دهید. به گمانم فقط باید کمی بیشتر حوصله به خرج بدهید و غذای چهار نفره را طی دو مرحله تهیه کنید. اگر نه فر دم‌دست‌تان هست و نه مایکروفر، توی یک ماهی‌تابه چدنی بزرگ هم می‌شود این غذا را روی اجاق درست کرد. خلاصه که بهانه نیاورید، راه‌های رسیدن به مرغ یونانی زیاد است، از هیچ کدام از راه‌ها هم کسی ناامید برنگشته است.

آخرنوشت:
این غذا اَمرومون خیلی دوس‌بداری‌یس، یعنی می‌باد بخورین تا حظ‌شا ب‌ِ برین. اصی بَزی این کمتر جای گیردون می‌یاد. آ تا یادم نرفته‌س من یخده ناخوش بودم ، دور ِ جون‌دون هزار حال، برا همینه‌س که این چیزای که برادون دٌرٌس آ راسی می‌کونم، سرآساده‌س. ایشالا چیزا بی‌تر باشه‌د برا وختی که من یٌخده حال اومِدم. ببخشیندا.
هر جوری هَس آش‌پزخونه را می‌باد به‌را نیگر داریم یه وخ دشمن‌به‌شاد نشیم. حواس‌دون که هس؟ هان؟ یه دو س تا عروسی قرٌیش برا ما رفته بودن بالا مِنبر، حالا وم دیگه نٌطٌق نی‌می‌کشن، ماوم کاری خودمونا می‌کونیم آ یه توکی قاشوب‌چی‌یم محل‌شون نی‌می‌ذاریم.
بعله.
آخرنوشت ضروری:
می‌گما مناوا که دیگه نی‌می‌خواد به‌دون بوگم این غذا مزه پا کاره‌س، هان؟ ماشالادون باشه‌د، خوددون همه این کاره‌ین. ینی همون مزه که می‌گن‌دا همونه‌س، همین که این میونه‌س آ دَسی گٌلی تِمومه‌س.
د ِ بعله دِ.

این نوشته در Uncategorized ارسال شده و با , , , , , , برچسب‌گذاری شده. این نوشته را نشانه‌گذاری کنید.

44 پاسخ برای سفر می‌کنیم- یونان – مرغ یونانی – نسخه‌ی خودمانی

  1. سمیه :گفت

    غذاهه آب اِز چکا چیویلمون را اِنداختااااا
    میگما اینجا «اصی بعضی این کمتر جای گیردون می‌یاد» بعضی کلمه ی درستی نیست! بَزی این (بِه از این) درسته

  2. پریسا :گفت

    این مرغش خشک نمیشه؟اصن قبلش مرغه رو نپزیم؟

    • " من " :گفت

      نه اصلاً خشک نمی‌شه. شما ته ظرف را چرب کنید. بعد هم سیب‌زمینی و مخلفات می‌یاد، مرغ اصلاً خشک نمی‌شه. برای چی بپزید؟ یک ساعت و ده دقیقه توی‌ فر می‌مونه خوب می‌پزه دیگه.
      مطمئن باشید.

  3. یه آدم معمولی :گفت

    سلام
    میگم دست و پنجه تون درد نکنه از موقعی که دستور کیک سیب و دارچین گذاشتین دوبار تا حالا پختمش
    تو خونه ی ما تبدیل شده به کیک محبوب قلب ها…هی میگن دوباره از اون کیک ها بپز!
    گفتیم یه تشکر بکنیم حداقل/این از این
    در مورد این مدلی مرغ پختن هم…چی بگم والا.نخوردیم که تا به حال..امتحان میکنیم عرض میکنیم خدمتتون…
    قربون شما

    • " من " :گفت

      ممنون از محبت و توجه‌تون. خوب یکی از دلایلی که من وبلاگ می‌نویسم اینه که دوستان با طعم‌ها و مزه‌های جدید آشنا بشن. امتحان کنید. قطعاً پشیمان نمی‌شوید.

  4. لی لی :گفت

    من هنوز هیچ کدام از غذاهای شما را درست نکرده ام. اما وبلاگ تان را با ولع و بزاق دهان راه افتاده ی آبروبر می خوانم. به عنوان پله ی اول بد نیست. 🙂
    دوست داشتنی هستید.

  5. حمید :گفت

    به به چه چه به به چه چه ( اسمایلی اب از دهان راه افتادن )

  6. فلفلی :گفت

    غذایی سراغ ندارید که توش فلفل زیاد باشه یعنی یه جورایی hot باشه بعد یه جورایی کبابی مانند باشه یا سرخ کردنی. دسون درد نکنه (:

    • " من " :گفت

      این آخر هفته تصمیم دارم غذای مکزیکی درست کنم. به گمانم به کارتان بیاید.

      • فلفلی :گفت

        شدیدا در حدده لالیگا خودم چند تا غذای مکزیکی بلدم ولی به درد همون مکزیک میخورن thanks tahnks, love that 😀

  7. آذردخت :گفت

    دسِدون درد نكوند آباجي! حتمي خوشمزه مي‌شِد اين غذادون. ايشالّا مي‌پِزيم اين هفته.
    اما ميگَماوا گُفدين اين لوبياسبز بي‌هنرِس دلم براش سوخت! به نظري من اين خورشي لوبياسبز خيلي خوشمزه‌اس‌آ!

  8. تنبل خانوم :گفت

    قربون دست و پنجه ت. میشه اسم انگلیسی بعضی از مواد اولیه مخصوص رو هم اگه میدونی بنویسی؟ من امروز بیچاره شده تا فهمیدم اکلیل کوهی میشه rosemary و بعد رفتم مث بچه آدم از مغازه سر خیابون خریدم!

  9. سلي :گفت

    اگه مي‌شه سالاد هم زياد درست كنيد…من همۀ سالادهايي رو كه شما درست كردين درست كردم همشون عالي بود….دستتون درد نكنه

  10. سپیده :گفت

    سلام.
    1- من عاشق آشپزیم و وبلاگتون فوق العاده، فوق العاده اس! منو یاد فیلم «جولی و جولیا» انداخت. نمی دونم دیدینش یا نه. اگه نه، حتما ببینید.
    2- اکلیل کوهی تازه را از کجا می شه تهیه کرد؟
    3- توی فر باید روی در ظرف فویل بکشم؟
    4- چه خوبه واسه وبلاگتون یه آرشیو موضوعی هم درست کنید.
    5- آشپزی با دستبند سبز رو هستم!
    6- با اجازه، از این به بعد از مشتری های ثابت اینجا هستم و به دوستامم خواهم گفت.
    7- دلم واسه اصفهان خیلی تنگ شد ….

    • " من " :گفت

      یکم، قربان شما،‌محبت دارید. بله دیدم خیلی هم دوستش دارم.
      دوم، من نمی‌دانم شما کجا تشریف دارید، بفرمایید تا بگویم از کجا تهیه کنید.
      سوم، نخیر، نباید، اگر لازم بود من تاکید می‌کردم.
      چهارم، چشم.
      پنجم، من هم هستم.
      ششم، اجازه‌ی ما دست شماست. محبت می‌کنید.
      هفتم، آخ از دلِ تنگ.

  11. ماجده :گفت

    سلام، من حدود 2 هفته است که با وبلاگتون آشنا شدم، فوق العاده است! منو یاد فیلم Juli & Julia می ندازه. از آشپزی همیشه بدم می اومده ولی الان و با خوندن این وبلاگ دوست دارم آشپزی کنم، مرسی .

  12. مهسا :گفت

    سلام.
    من دسر آلبالو را درست كردم.مو به مو مطابق دستور شما.اما خوب نشد.اصلا مشكل من پنيره كه پيداش نمي كنم.منظورهم فيلادلفياست.كجاي تهران برم بخرم ؟

    • " من " :گفت

      مهسا جان
      من به جد اطهرم قسم بیست و یک ساله که ایران زندگی نمی‌کنم. یک کلمه اسم پنیر کاله را بلدم. مطمئنم پنیر خامه‌ای که شبیه پنیر فیلادلفیا باشد حتماً در سوپرمارکت‌های تهران هست. اگر هم فکر می‌کنید پنیر ممکن است شور باشد، کافی‌ست یک مقدار ماست به آن اضافه کنید و حسابی با هم‌زن بزنید. همین.

  13. مهسا :گفت

    در ضمن خانم فتانه چرا شما جواب كامنت قبلي رو كه تو بخش خرما و تخم مرغ گذاشتم ندادين………گريه ام در اومد.چون هيچكي از دو تا دسري كه مطابق دستور شما درست كردم خوشش نيومد.

    • " من " :گفت

      عرض شود که من آدمی‌زادم، ربات که نیستم. یک چیزی ممکن است فراموشم بشود که گویا شده. متاسفم که دسر شما خوب از آب درنیامد. آن‌ها هم که خوش‌شان نیامده می‌توانستند از شما دل‌جویی کنند. دسر بد که گریه ندارد دوست عزیز. هر کاری اولش ممکن است سخت باشد یا درست از آب در نیاید. والله من بلد نیستم پند و اندرز بدهم. فقط متاسفم. امیدوارم دفعه‌ی آینده بهتر شود. بعد هم همیشه این احتمال هست که من کامنتی را پاسخ ندهم یا دیر پاسخ بدهم. عرض کردم که من هم آدمم.

  14. مهسا :گفت

    سلام
    چرا قسم ميخورين خانم من قبولتون دارم.فكر كنم مشكل همين شوري پنيره كه با راهنمايي تون حل ميشه.مرسي كه اينقدر زود حوابمو دادين.ميشه بگين كدوم كشور زندگي مي كنين؟همين طوري خواستم بدونم.فكر نكنيد فضولم..
    سبز بمانيد

    • " من " :گفت

      مهسا جان
      دوستان راهنمایی کرده‌اند گفته‌اند پنیر خامه‌ای می‌ماس بگیرید. مارک » می‌ماس». ظاهراً بهتر است و نمک‌ش هم کمتر.
      امیدوارم موفق باشید.

  15. ali :گفت

    د حج خانوم مبخشید هان…این آوشن نا‌ به انگلیسی‌ چی‌ چی‌ مگگن؟ د ما واا د نمیدونیم…بوه در ضمن سلام هم عرض میکنیم

    • " من " :گفت

      علیکی سلام
      من حج خانوم نیسم.
      به اینگلیسی‌شم می‌شه‌د thyme
      اگه نبود oregano بخرین.
      ندونسن که عیب آ عار نیس دادا، گوگلا گذاشتن‌د برا همین کار.
      🙂

  16. سها :گفت

    وای من کشته مرده اینجا شدم. سر ظهری میام میخونم حسابی گشنه ام میشه سر کار. منتظرم آخر هفته بشه درست کنم اینا رو. اما از غذا بهتر مدل نوشته تونه. اصفانی آخرش هم که معرکه است.

  17. Tara :گفت

    man alan daram in ghazaro dorost mikonam o residam be bakhshe inke biam comment bezaram 🙂

  18. لیلا :گفت

    برای اونایی که پی پنیر خامه ای هستن: پنیر خامه ای مارک می ماس هم هست. کاله نجستین، می ماس بگیرین. جعبه ش تقریبا مربعه. شوری ش از کاله کمتره

  19. sanam :گفت

    سلام عليكم! فتانه جون چندتايي دستورات غذايي دونا خوندم اهل اصفان نيسم آما دورم نيسم ازش! فر هم ندارم! اما سوال فني اينكه چه كاريه تو همه چي پنير ميريزين شوما؟ واينكه لوبيا سبز اگه ترد نباشه هم همينجوري ميپزه آيا؟ ديگه اينكه ميخونمتون ديگه اما خب خيلي اختيار آشپزخونه مامانمو ندارم كه بپزم وخبرشو بيارم! اما از خوندنش لذت ميبرم كلا آشپزي رو دوس ميدارم يخده پنير نريزين خب !!

  20. رها :گفت

    آیا وقتی مرغ ها رو توی فر میذاریم باید در ظرف‌مون بسته باشه یا نه؟
    ایضا مرحله‌ی دوم.
    من الان دارم می‌پزم و شانسکی و الله بختکی درش رو بستم،
    حالا نمیدونم چی از آب دربیاد!

    • " من " :گفت

      نخیر رها جان. اگر لازم بود روی مرغ‌ها را پوشاند من حتماً می‌گفتم. در هیچ مرحله‌ای لازم نیست که روی غذا را بپوشانید.

  21. رها :گفت

    مرسیییییییییییییییییییییییییییی
    من الان مرغ‌ها رو جابجا کردم و دیدم داره آب‌پز می‌شه و درش رو برداشتم
    چه خوبه آن لاینین شما
    حالا بعد از پخت یه عکس هم براتون می فرستم
    بازم مرسی

  22. رها :گفت

    بعد از یک ساعت مرغ‌اش پخته اما نمی دونم چرا سیب‌زمینی‌هاش این همه سفت و بادوامه! اصلا آخ نگفته!

  23. رها :گفت

    به گمون‌ام این سیب‌زمینی‌ها اساطیری‌اند، از بس که رویین تن‌اند!
    بیست دقیقه‌هم بیشتر از زمان لازم شده اما انگار نه انگار!

  24. رها :گفت

    وارد مرحله‌ی لوبیاپزون شده‌ام، اما گمون ندارم این لوبیاها ده دقیقه‌ای بپزن، حالا توکل بر خدا!

  25. رها :گفت

    خب به پایان آشپزی امروز رسیدم اما نتایج:
    بهتره سیب زمینی و لوبیا اولش پخته بشن و بعد به این مجموعه اضافه بشن
    بهتره من برم به‌جای آشپزی به کار پایان‌نامه‌ام برسم
    بهتره قبل از تمام شدن آشپزی قول عکس و اینا ندم
    بهتره قبل از کامنت نوشتن کمی از دست‌پخت‌ام رو بچشم

    خب دیگه من میرم ببینم مرغ‌ها رو می‌شه خورد یا نه p-:

    • " من " :گفت

      خوب من با این کامنت‌ها کلی تفریح کردم. من نمی‌دونم شما کدوم کشور هستید و چه نوع مرغ و سیب‌زمینی خریدید. راه ساده‌اش اینه که قطعات مرغ‌ها را کوچک‌تر انتخاب کنید، سیب زمینی‌ها را هم ایضاً. اون مدت یک ساعت را هم که من گفته بودم سیب‌زمینی‌ها را بخوابانید، شاید بیشتر کنید بد نباشد. بعد هم شما از بابت دمای فر مطمئنید؟ یا توی قابلمه درست کردید؟
      خبرم کنید.
      ارادت

  26. آناهیتا :گفت

    آقا جان ما فر نداریم این غذار و در مایکرفر پختیم شهادت میدیم که همه اش می پزه حسابی . مغز پخت میشه اصلا . هیچی اش خشک نمیشه . بسیار خوش بو می باشد . ما تقریبا هفته ای یکبار مرغ سوخاری می پختیم توی خونه با وجود اینکه مرغ رو بی استخون میکردیم بازهم مرغ کلی روغن به خودش میگرفت . بسی خوشحالیم که اینطوری با کمترین مقدار روغن لازم میشه مرغ خوشمزه پخت و حالشو برد . گفتیم بگیم بقیه در جریان باشند .

  27. رها :گفت

    خب من مرغ یونانی رو تناول کردم و اما نتایج تکمیلی:
    – مزه‌ی مرغ‌اش عالی بود.
    – سیب‌زمینی‌ها عاقبت‌الامر پخته شده و بسی لذیذ بودند.
    – پیازها به‌طور اکمل سوخته و جزغاله و سیاه شده‌بوند.
    – لوبیاها از موجودیتی زنده و کلروفیل‌دار تبدیل به اشیائی الاستیک با قابلیت ارتجاعی فوق‌العاده و دوامی بی‌نظیر گردیده بودند.
    و اما اطلاعات لازم جهت ارزیابی نهایی سرآشپز:
    – بنده ساکن ایران هستم و این غذای یونانی در دل تهران بزرگ به عمل آمده بود.
    – مواد لازم برای پخت، به تمامی از سوپر دریانی محله‌مان ابتیاع شده بود.
    – پخت غذا تماما به‌وسیله‌ی فرگاز مجیک و با حرارت‌های پیشنهادی سرآشپز انجام شده بود.
    تنها موضوع نامکشوف این آشپزی، نوع گاز است که بر ما معلوم نیست از کدام نیروگاه روانه‌ی لوله‌های منزل این‌جانب گردیده و یحتمل باعث ناهماهنگی در پخت مواد اولیه گشته.
    و من الله توفیق

  28. عمو بهمن :گفت

    من دیشب اینو درست کردم. به نظرم ده دقیقه برای مرحله آخر خیلی کمه. نه سیب زمینی ها خوب پخت. نه لوبیاها

    • " من " :گفت

      من سال‌هاست این غذا را درست می‌کنم. همیشه با همین مقدار زمان و حرارت.عملاً سیب‌زمینی‌ها چهل دقیقه‌ای باید حسابی پخته شوند. چون از نوع و جنس و برش سیب‌زمینی‌های شما اطلاع دقیقی ندارم نمی‌توانم اظهار نظر کنم. بعد فرهای مختلف هم جورهای مختلف کار می‌کنند. حتی این که ظرف را در چه ارتفاعی داخل فر بگذارید هم تاثیر می‌کند. به هر صورت اگر بار دیگر تمایل به درست کردن این خوراک داشتید می‌توانید زمان را طولانی‌تر کنید، سیب‌زمینی‌های کوچکتری انتخاب کنید یا از نوعی بخرید که دیرپز نباشند.
      امیدوام نتیجه بگیرید.

برای " من " پاسخی بگذارید لغو پاسخ